Over Keramiek

Van klei tot keramiek
Een object van keramiek is niet binnen een week gereed. Het neemt een langere periode in beslag om keramiek te maken. Allereerst moet ik mijn idee vormgeven in klei, daarna moet dit (afhankelijk van vorm en dikte) minimaal één week drogen. Als het goed droog is kan het object voor de eerste keer gebakken worden dit is de zogenaamde biscuitbrand op 960-1060 graden Celsius. Dit duurt 6 tot 8 uur en het afkoelen duurt dan ook nog eens minimaal 24 uur. Daarna kan het object geglazuurd worden op 1060-1300 graden Celsius, ook dit duurt weer 6 tot 8 uur.
Naast het boetseren en glazuren van keramiek maak ik ook zelf glazuren. Ook dat is een arbeidsintensieve procedure die ik heel boeiend vind. Het moeilijke is dat je pas kunt zien hoe de kleur geworden is na het glazuur bakken. De kleuren van de glazuur waarmee je mengt hebben niets te maken met de kleur die het uiteindelijk na het bakken gaat worden. Ook vaak weer heel verrassend dus!
Raku keramiek
Ook werk ik regelmatig met de zogenaamde RAKU techniek. Bij deze techniek wordt op een biscuit gebakken werkstuk een speciale glazuur opgebracht. Vervolgens wordt het werkstuk buiten in een gasoven gebakken. Bij een temperatuur van 1000 graden wordt het werkstuk roodgloeiend uit de oven gehaald en buiten op de grond gezet. Door de temperatuurschok gaat het werken (tinkelend geluid) hetgeen een hele mooie craquelé tot gevolg heeft. Wanneer het werkstuk nog heet genoeg is wordt het in een ton met zaagsel gezet. De zaagsel ontbrandt spontaan, waarna de deksel op de ton wordt gedaan. Door het ontbreken van zuurstof dooft het vuur en vult de ton zich met rook. De rook trekt nu in de craquelé en geeft een prachtig effect. Ongeglazuurde delen worden grijs/zwart.
Naked Raku
Een variant op de RAKU techniek is de NAKED RAKU techniek. Het geboetseerde beeld wordt op 960 graden gebakken, deze temperatuur wordt langzaam opgebouwd en de stooktijd is ongeveer 8 uur. Vervolgens wordt het gehele beeld bedekt met een speciale tussenlaag die niet hecht op de klei. Als deze laag goed gedroogd is worden delen van het beeld overgoten met een speciale naked raku glazuur. Nadat ook deze laag gedroogd is wordt het beeld buiten in een raku gasoven in 2 tot 3 uur gestookt naar 1000 graden. Bij 1000 graden wordt het gloeiende beeld uit de oven gepakt en een korte tijd buiten op de grond gezet. Door de temperatuurschok gaat de glazuurlaag craqueleren, dat hoor je aan de tinkelende geluiden. Het beeld wordt dan in een zaagselton gezet, door de hoge temperatuur begint het zaagsel spontaan te branden en dan wordt de ton afgedekt met een deksel zodat de rook goed in de craquelé en door de tussenlaag kan trekken. Na 10 minuten wordt het beeld uit de ton genomen (het is dan nog zo'n 700 graden) en met koud water overgoten, door de schok springt de glazuur van de tussenlaag en ook de tussenlaag laat grotendeels los. Daarna wordt het beeld grondig schoongemaakt en de delen die aanvankelijk ongeglazuurd waren worden grijs tot zwart en de delen die aanvankelijk geglazuurd waren worden wit/crème met zwartgrijze craquelé lijnen. Het beeld krijgt daarna nog een nabehandeling waardoor de satijnglans ontstaat en het beeld enige bescherming krijgt want nu is het weer naakte gebakken klei.

Informatie

Welkom op de website van Henriëttes Keramiek. Henriëttes Keramiek is een klein atelier in Urmond waar ik exclusieve handgevormde keramiek maak. Tevens geef ik keramiek-workshops en maak ik werkstukken in opdracht.

Contact

Henriëttes Keramiek
Graetheidelaan 47
6129 GD Urmond
Telefoon: 06-18881962
E-mail: info@henrietteskeramiek.nl